Erdei mályva (Malva sylvestris)

Túra: 2014.07.27. Siófok Lídó utca II.

Az erdei mályva (Malva sylvestris) a mályvafélék családjába (Malvaceae) tartozó, egész Európában elterjedt, lágy szárú gyógynövényfaj, amely a parlagon hagyott területeket, töltéseket kedveli.
Évelő növény. szára kúszó vagy felálló, 30–120 cm-esre nő meg. Levelei hosszú levélnyeleken ülnek, tenyeresen 3-7 karéjúak, fűrészes szélűek. Viszonylag nagy, rózsáspiros virágai 2-6-osával a levélhónaljban nőnek, kivágott szirmúak. A sziromlevelek 20–25 mm-esek, sötéten csíkozottak, 3-4-szer nagyobbak a csészénél. A termés lapos, korong alakú papsajt, barna magja vese alakú.
Hatóanyagai:
Nyálkaanyagokat, flavonoid-szulfátokat, kis mennyiségű cseranyagot tartalmaz. A virágban kis mennyiségben antociánok, malvidin és delfinin található.
Felhasználása:
  • Belsőleg a virágot, ritkábban a levelet a székrekedés és a görcsös vastagbélgyulladás tüneti kezelésére, valamint köhögéscsillapítóként használják hörgőbántalmak esetén. Külsőleg, a bőrgyógyászatban bőrbetegségeknél viszketéscsillapítóként és bőrnyugtatóként alkalmazzák. A szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító, nyálkahártya-nyugtató hatású.
  •  A fiatal leveleket és a hajtásokat főzeléknek és salátának dolgozhatjuk fel. Termése nyersen a gyerekek kedvelt csemegéje. A népi gyógyászatban levelét magas nyálkaanyag-tartalma miatt lágyító, enyhítő, csillapító teakeverékben, borogatásban használják fel. Már Hippokratesz és tanítványai is hasonlóan alkalmazták.
Gyűjtési ideje. Fiatal leveleit április-júniusban, virágait június-szeptemberben, termését augusztus-októberben gyűjthetjük.

Receptek (forrás)
Mályvaleves. 1/2 kg fiatal mályvalevelet megmosunk, apróra vágunk, és 2 l tyúkleveskockából készített lében 10 percig főzzük. 5-10 apróra vágott fokhagymagerezdet forró olajban megpirítunk, kevés cayenborssal és sóval ízesítjük, és a levesből kivett mályvaleveleket hozzáadva folytonos keverés közben kis lángon addig főzzük, míg pasztaszerű nem lesz. Ekkor a húslébe tesszük és kb. 5 percig, kevergetés közben főzzük. Vagy levesként, vagy rizshez, húshoz, zöldséghez mártásként tálaljuk.
Mályvafőzelék. 1/2 kg mályvalevelet megtisztítunk, jól átmossuk, forrásban lévő sós vízben tíz percig főzzük. Szűrőkanálba öntjük, hideg vízzel leöblítjük. 1 db tejben áztatott zsemlével együtt pépesítjük, majd 2 dl tejjel felöntjük, megsózzuk, 8-10 percig főzzük, majd berántjuk, s ismét felforraljuk. Zsemle helyett a rántás elhagyásával, 2 dl tejszínnel elkevert tojássárgájával is megköthetjük.
Papsajtos fánk. Fánktésztába papsajtterméseket keverünk. Kisütve, melegen tálaljuk. Négy személyre 1 maréknyi termést számítunk.
Papsajt kapriszerűen. A terméseket 5%-os ecetben eltéve, húsokhoz köretnek, díszítésnek, vagy mártásokba fűszernek használjuk.



Képek itt.

https://picasaweb.google.com/110707593898817886033/20140727SiofokLidoUtca


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése