Közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj.
Hazánkban három gyíkfű-faj fordul elő. Könnyen elkülöníthetőek
egymástól: a fehér gyíkfű virágai alapján, a nagyvirágú gyíkfű pedig
mérete miatt.
Alacsony termetű, kúszó indákkal terjeszkedő növény. Szára szögletes.
Levelei lándzsásak, vagy elliptikusak, szélük lehet ép vagy fűrészes. A
száron keresztben átellenesen állnak. A lila színű ajakos virágok rövid
szárvégi füzért alkotnak, a csészelevelek barna színűek. Májustól
virágzik. (növényhatározó)A sebgyógyító hatású közönséges gyíkfű
A középkori Európában „mindent gyógyító” (self-heal, all-heal) növényként ismertté váló közönséges gyíkfű Eurázsiából származó, az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj.
Hol gyűjthetünk gyíkfüvet?
Hazánkban is honos, gyakran találkozhatunk vele kaszálóréteken, legelőkön, nyílt, üde erdőkben, közparkokban, nyírt gyepekben, vagy akár a saját kertünkben is. Félárnyékos, nedvesebb élőhelyeket kedveli, talaj szempontjából nem igényes. Szára könnyen legyökeresedik, igen dekoratív, lila virágai júniustól szeptemberig nyílnak.
A gyűjtést metszőollóval, vagy egy éles késsel végezzük el teljes virágzási stádiumban. A levágott hajtásokat minél gyorsabban szárítsuk meg egy napfénytől védett szellős helyen, ügyeljünk arra, hogy a virágzatok ne sérüljenek.
Gyógyhatásai
A növény megszárított virágzó hajtása igen sokféle hatóanyagot tartalmaz, úgy mint poliszacharidokat (prunellin), rozmaringsavat, cserzőanyagokat, flavonoidokat, színanyagokat (antociánok), kumarinokat, urzol-és oleanolsavat, kis mennyiségben illóolajat, ásványi elemeket és vitaminokat.
Terápiás alkalmazása az ókorra nyúlik vissza, a kínai és indiai tradicionális gyógyászatban évezredek óta használják a szem és a máj gyulladásos tüneteinek kezelésére és vizelethajtóként.
A növényt az európai hagyományos gyógyászat is használja már évszázadok óta nehezen gyógyuló sebek gyógyítására, forrázatának fogyasztását különösen torok-és garatgyulladás esetén javasolják.
A modern kori gyógyászat leginkább a növényben található poliszacharid vegyületek vírusölő (herpesz és HIV vírus) és immunrendszer működését befolyásoló hatását vizsgálja. Szintén hatékonyan alkalmazható a rákterápiában (leukémia és bőrrák). Az egyre bővülő klinikai tesztek eredménye alapján a növény mára hivatalossá vált az Európai Gyógyszerkönyvben Prunellae spica néven (Ph.Eur. 7/6. kötet, 2013).
Mivel kivonata gazdag fenolos, antioxidáns hatású vegyületekben így új perspektívát jelenthet mind az élelmiszeripar, mind pedig a kozmetikai ipar területén, mint természetes eredetű, jellegzetes illattól is íztől mentes tartósítószer.
Gyíkfű ajánlott felhasználási formái
Otthoni felhasználásra a növényi alapanyagból készíthetünk forrázatot (1 teáskanál herbát tegyünk egy csészényi forró vízbe, majd 20 perc múlva szűrjük le), hideg vizes (1 teáskanál herbát tegyünk egy csésze szobahőmérsékletű vízbe, majd másnap szűrjük le), vagy alkoholos kivonatot. Terápiás célra (májbántalmak, gyulladásos és megfázásos tünetek, vizelethajtóként) naponta 3 csészével fogyasszunk belőle, lehetőleg mézzel ízesítve. Torok gargarizáláshoz szintén forrázatot készítsünk, de ebben az esetben már 9 perc elteltével szűrjük le a kivonatot. A tinktúrából naponta 10-20 csepp fogyasztása ajánlott.
Az ajakosok családjába tartozó további gyógy- és fűszernövények a kertlapon: Levendula; Kakukkfű; Rozmaring; Szurokfű; Izsóp; Zsálya
(kertlap)
A közönséges gyíkfű (Prunella Vulgaris L.) és a kerti kakukkfű (Thymus Vulgaris L.) antioxidáns hatású vegyületeinek felhalmozódását befolyásoló tényezők
Sárosi, Szilvia
(2009)
A közönséges gyíkfű (Prunella Vulgaris L.) és a kerti kakukkfű
(Thymus Vulgaris L.) antioxidáns hatású vegyületeinek felhalmozódását
befolyásoló tényezők.
Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.
Absztrakt (kivonat)
Három
éven át tartó kísérletünkben két olyan fajt (közönséges gyíkfű –
Prunella vulgaris L., kerti kakukkfű – Thymus vulgaris L.) vizsgáltunk a
Lamiaceae növénycsaládból, melyek potenciális lehetőséget nyújthatnak a
jövőben a mesterséges antioxidánsok kiváltására mind humán
egészségügyi, mind pedig élelmiszeripari szempontból. A különböző
kivonási módok (vizes és alkoholos kivonatok) vizsgálata során
megállapítottuk, hogy a közönséges gyíkfű állományok többségében, a
kerti kakukkfűhöz hasonlóan (Stefanovits, 2008) a vizes kivonatok
jellemezhetők szignifikánsan nagyobb összes fenoltartalommal és
összantioxidáns kapacitással. A hazánkban még nem vizsgált közönséges
gyíkfű állományok igen változatos képet mutattak mind morfológiai, mind
kémiai jellemzőik alapján, mely bizonyítja a faj kiváló
alkalmazkodóképességét, s egyben lehetőséget ad a termesztésbevonás
kidolgozására is. A fenolos vegyületek felhalmozódására az időjárási
körülmények jelentős hatást gyakoroltak, a melegebb, szárazabb, naposabb
élőhelyi körülmények miatt megemelkedett a hatóanyagszint mind a
termesztés során, mind pedig a hazánkénál melegebb éghajlatról származó
növénypopulációkban esetében (Luccai Botanikus Kert, Monte Pisani
hegység, Olaszország). A közönséges gyíkfű termesztésére hazánkban is
lehetőség van, az állományokat 2 évig érdemes fenntartani, mind
morfológiai, mind pedig hatóanyag-tartalom szempontjából. Az életkor és
évjárat hatását egyik növényfaj esetében sem lehetett egyértelműen
elkülöníteni egymástól. A közönséges gyíkfű esetében az összes
fenoltartalom és összantioxidáns kapacitás az idősebb állományban volt
magasabb, míg a kerti kakukkfű esetében a melegebb, szárazabb időjárási
feltételek között mértünk nagyobb értékeket. A rozmaringsav-tartalom
esetében a közönséges gyíkfűnél életkorhoz köthető hatást nem, míg az
évjárat hatását sikerült igazolni. A kerti kakukkfűnél mindkét tényező
befolyásolta a felhalmozott rozmaringsav mennyiségét, eredményeink
alapján azonban úgy tűnik, ennek a fenolos komponensnek a koncentrációja
erősebben köthető a növények életkorához. Mindkét növényfajnál
beigazolódott, hogy a még fiatal, sérülékenyebb hajtások és levelek
statisztikailag igazolhatóan nagyobb összes fenoltartalommal
jellemezhetők. Ebből következően mindkét növényfaj esetében a virágzási
stádium előtt érdemes betakarítani a hajtásokat, mely a hozamadatok
figyelembevételével, a közönséges gyíkfű esetében bimbós virágzási
stádiumban ajánlható.
(forrás)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése